Rangers – Plavci

     Keď sa povie Rangers, staršia generácia sa pousmeje, mladšia sa možno zamyslí. Nehovorím, že patrím medzi tú prvú skupinu, ale už nederiem školské lavice. Ten, kto chodil na výšku, iste pozná dokonca aj slová minimálne jednej ich piesne naspamäť, aj keď to možno nie je jeho štýl. Viete ktorú myslím? No predsa Inženýrská. Ja som vedela, že si spomeniete.
     Rangers, známi aj pod menom Plavci bola country skupina. Hovorím bola, pretože dnes existujú až tri rozličné zostavy s podobným menom, v ktorých hrajú bývalí členovia. Viac neskôr.

     Takže keď spomínam Rangers, myslím tým skupinu pred rokom 2005, s Milanom Dufkom v čele. Je to moja najobľúbenejšia kapela. Svoju popularitu si získali u širokej verejnosti, a ich piesne ako „Vím, vím“ (1970), “Pole s bavlnou“ (1970), “Král silnic“ (1970), “Nos pro trable“ (1971), “Teče voda“ (1971), “Láska je věc kouzelná“ (1971), “Trpasličí svatba“ (1980), “Drak od Bílé skály” (1980), “Ta zem je tvá zem,” nebo “Zvedněte kotvy” priam zľudoveli ako na folkových festivaloch, pri táborákoch, v českých I slovenských hospodkách.

     Začiatok skupiny možno hľadať už v roku 1963, i keď ako rok založenia sa spomína rok 1964. To sa dohodli spolu Milan Dufek s Antonínem Hájkem na založení westernovej kapely (Obaja chodili práve na Strojársku fakultu ČVUT, takže stres po prednáškach z matiky bolo treba niečím kompenzovať). Rozbehli sa konkurzy na huslistu a víťazne z nich vyšiel Jiří Veisser. Medzi vysošov si priviedli ešte gymnazistov, Mirka Řihošku a Jana Vančuru.

Zakladajúci členovia:
     Milan Dufek – spev
     Antonín Hájek kontrabas
     Miroslav Řihošek – 5-strunné banjo
     Jan Vančura – gitara, spev
     Jiří Veisser – husle, spev

     Prvé vystúpenie bolo už v ďalšom roku, vo Vinohradskej vinárni. To znamená i prvý honorár – pivo a párok. Od roku 1966 ich moderuje Miroslav Černý, do kapely prichádza Radek Tomášek a taktiež aj prvá a jediná speváčka, Jarka Hadrabová, ktorá však vďaka zdravotným problémov tu pobudla len dva roky.

Obsadenie je nasledovné :
     Antonín Hájek – kontrabas
     Milan Dufek – spev
     Jiří Veisser – husle, spev
     Jan Vančura – gitara, spev
     Radek Tomášek – 12-strunná gitara, spev
     Miroslav Řihošek – 5-strunné banjo
     Jarka Hadrabová – spev

     Úspech nenechal na seba dlho čakať a už na 1. Portě v Ústí nad Labem sa stali víťazmi. Nasledoval prvý koncert v Bratislave, v hale PKO (škoda, že to som ešte nebola ani v pláne, takže atmošku si mohla maximálne vychutnať moja mamina, muselo to byť super, ako ostatne všetky ich koncerty).
     Rok 1968 sa spomína v iných súvislostiach, skupine okrem iného pripomína ich ďalšie víťazstvo na Portě a prvú platňu v Pantone (nahrávacie štúdio). Marek Černý si prizval ako druhého moderátora Petra Nárožného. Rangers usporadúvajú koncerty s pravidelnou mesačnou frekvenciou. V roku 1969 boli vyhlásení najlepšou kapelou roka. O tom svedčil aj predaj ich nahrávok, ktorý už za dva roku dosiahol úctyhodný počet 1 milión.

     Možno by sme ich poznali stále pod menom Rangers, keby nie jednej poznámky z inak veľmi úspešnej kritiky, kde sa len tak mimochodom objavila otázka : “Prečo sa týchto 6 sympatických chlapcov volá ako americkí zabijáci z Vietnamu?” Keďže nechceli ukončiť svoju činnosť, na nátlak Pragokoncertu, zmenili meno a objavili sa Plavci.
     Už pred rokom 1974 hrali v zahraničí, samozrejme, ako vtedajšia situácia umožňovala, len vo východnom bloku. Vďaka popularite sa im podarilo pobudnúť jeden mesiac v Argentíne, v Buenos Aires, kde sa organizovala Československá výstava s kultúrnym programom. Po zvládnutí španielčiny na pripravovaný program, rozhodli sa využiť to a odprezentovali sa aj na Kube.
     Trochu sa mení osadenstvo, niektorí prichádzajú (Jiří Kaleš, Jiří Jirásek), iní odchádzajú (Petr Nárožný, Radek Tomášek), ďalší aj to aj to (Luděk Nekuda, Jan Vala, Jiří Wimmer). Skupina zvoľňuje tempo a miesto 300 koncertov je ich “len” 250. Pomerne často boli aj v televízií, ale od roku 1976 sme ich tam takmer 20 rokov nevideli.

     V roku 1978 sa rozbieha domáca dielňa Dufek Hájek. Úspech ich neopúšťa. Nové turné po Kube. Ich najväčší koncert bol 3. 7. 1982, keď hrali pre 20.000 ľudí v Lisabone. Viem, poviete si, čo je to 20-tisíc ľudí. Na tú dobu a ten hudobný štýl dosť. Zahraničné koncerty pokračujú – country festivalu v Poľsku a Maďarsku, pozvánka do Mexika. Okrem koncertov, majú aj náučný program v pražskom Planetáriu. Odchádza Jan Vančura, prichádza spievajúci bubeník Luboš Řehák.
Túžba po cestovaní ich neopúšťa, predtým chodievali na vodu po českých riekach a tokoch, tentokrát si to zamierili do Sao Paula. Odohrali 14 koncertov. Keďže vtedy nestihli okrem už spomínaných koncertov nič, po 7 rokoch (1995) sa tam vrátili a vynahradili si to.
     Rok 1989 nám priniesol slobodu (november 1989), kapele však smútok. Začiatkom roka Antonínovi Hájekovi zistili rakovinu a koncom roka (15. december) ich aj naveky opustil.
     Vďaka zmene režimu sa opäť mohli vrátiť k pôvodnému menu – Rangers. Organizujú každomesačné koncerty – Rangers Country Saloony, venujú sa i inej obchodnej činnosti prostredníctvom najrozličnejších obchodných organizácií.

Ich zostava zostáva až do roku 1999 nezmenená :
     Milan Dufek – spev, gitara
     Jiří Kadeš – spev, gitara
     Jan Podjukl – spev, basová gitara
     Luboš Řehák – spev, bubny
     Miroslav Řihošek – spev, banjo, akustická gitara
     Jiří Veisser – spev, husle

     Rok 1992 a Spoločná platňa Country show s legendou country music Dave Dudley.

     Ak poznáte The New Christy Minstrels, OK. Ak nie, vedzte, že boli obľúbenou kapelou skupiny Rangers. Možno povedať, že ich objavenie bolo priam zlomovým okamihom v tvorbe Rangers. Započúvajte sa do ich hudby a nájdete tu niektoré hity Rangers. Ďalšie skupiny, ktoré ovplyvnili v začiatkoch skupinu boli Brothers Four, Kingston Trio, Stoneman’s Family a australskí Seekers.
     Na pultoch hudobných predajní nájdete rozličné výbery, od roku 1995 aj kompaktné disky. Ďalší dlhý zájazd, tentokrát je to Austrália a dva mesiace. Opäť víťazstvo v Portě (1997).
     Skoro každá skupina má svoju vlastnú Yoko Ono. Rovnako i Rangers (Jiří Veisser), ale podarilo sa im všetky vnútroskupinové rozpory prežiť a úspešne pokračovať.

     Určite najhoršou tragédiou bol tragický skon hlavného protagonistu skupiny, Milana Dufka (zrážka s motorovým člnom) v roku 2005.

     Odvtedy pokračuje skupina v zložení Jan Vančura, Mirek Řihošek, Max Presser, Karel Macálka, Dušan Reichmann. Ďalší pôvodní členi založili ďalšie skupiny s podobnými menami (Rangers Band – Honza Podjukl, Mirek Čamaj, Jirka Kaleš, Luboš Řehák, Martin Černý, New Rangers –Jiří Veisser a skupina Šance).

Nikdy nezabudneme na ich piesne. Rangers síce pokračujú ďalej, dokonca v troch prevedeniach (Rangers, New Rangers, Rangers Band), ale nik nemôze nahradiť Milana a bez neho to už nikdy nebudú Rangers. (Ani on sám netušil, že bude práve on tým, čo ich kapelu drží a jeho smrť ich rozdelí).

Chcem Vás všetkých požiadať : Spomeňte si na neho pri táborákoch a venujte mu minútu ticha, tak ako ja zakaždým, keď začujem jeho hlas, či jeho piesne.

Milan, tam v tom country nebi, občas mrkni na nás pozostalých, ktorým tu chýbaš.

Diskografia
· Rangers – To nejlepší potřetí 2CD 2006 (výběr z let 1992-1999)
· Rangers – To nejlepší z Plavců 2CD 2005 (výběr z let 1973-1986)
· Rangers – To nejlepší 2CD 2004 (výběr z let 1968-1972)
· To nejlepší z Rangers-Plavců DVD 2004 (1967-1973)
· To nejlepší z Rangers-Plavců – Luděk Nekuda DVD 2004 (1973-1977)
· Trpasličí svatba 2003
· Největší pecky Rangers 2002
· Rangers na cestách 2000
· Chvála písni / Country Our Way 2000
· Třetí zuby 1999
· Plavci 1999
· 21x Minstrels 1999
· Rangers 1998
· Rangers 1970, 1997
· Rangers ve Španělsku / Druhá míza VHS 1997
· Stalo se na Západě 1996
· The Rangers 1996
· 21x Rangers – Plavci potřetí… 1995
· Rangers – Plavci – Rangers Live 1994
· Promovaní inženýři 1994
· To nejlepší z Minstrels 1993
· 21x Plavci 1993
· Nejde zapomenout 1993
· Country show live 1992
· Druhá míza 1992
· Plavci představují The Rangers 1991
· 21x Rangers 1991
· Svítá 1990
· Country Grass Band 1987
· Rodinné Vánoce 1987
· Výzkumný Ústav Vodních Radostí 1986
· Jen tak dál 1986
· Já si zajdu / Čistá voda 1985
· Evžen lovec žen 1985
· Erb toulavého rodu 1984
· Galaportrét 1984
· Sejdeme se u Rotta 1984
· Nedávno byl jsem školák 1983
· Znám místa časem zavátá 1982
· Slunovláska 1981
· On The Country Road 1980
· Otvíráme plovárnu 1980
· Plavci 1978
· Plavci na Poříčí 1978
· Snadné 1978
· Chvála písni 1977
· Najdi tón 1976
· Po řece chci plout 1976
· Sláva 1975
· Country Our Way 1975
· Vánoční kapela 1975
· Květy dej 1975
· Plavci (V.) 1974
· Silný tým 1974
· Tak přišel den 1974
· Alchymista 1974
· Plavci (IV.) 1973
· Panton a Plavci 1973
· Plavci a Panton 1973
· Každý týden orchidej 1972
· Otcova hůl 1972
· Nos pro trable 1972
· Rangers (III.) 1971
· Mám radost 1971
· Teče voda 1971
· Rangers 1970 (II.) 1970
· Rangers v divadle E.F.B. 1970
· Poslední večeře 1970
· Nápis křídou 1970
· The Rangers (I.) 1969
· Pojď ven 1969
· 900 mil 1969
· Kdo má právo 1969
· Hřbitovní kvítí 1969
· Král silnic 1969
· Colorado 1968


Video knižnica – Rangers

This entry was posted in Hudba, Video príspevky and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>